ניהול משאבי אנוש מתייחס לניהול כח האדם בארגון. ניהול נכון של משאבי האנוש צריך להוביל לכך שמשאבי העובדים יתמכו בהשגת המטרות של הארגון. תחת הכותרת ניהול משאבי אנוש ניכנסים: גיוס עובדים, ניהול עובדים והדרכת עובדים.
ללא קשר לגודלה של החברה, עסקים שורדים, ומשגשגים, בזכות היכולות והביצועים של עובדיהם. תפקיד ניהול משאבי האנוש הוא למקסם את היכולות והביצועים האלו. ניהול משאבי אנוש היא גישה אסטרטגית כוללת לניהול אנשים וניהול תרבות הארגון. הגישה של ניהול משאבי אנוש מכריחה את המנהלים להביע את המטרות שלהם כך שיוכלו להיות מובנות וניתנות לביצוע על-ידי העובדים בחברה, וכן מכריחה אותם לספק את המשאבים הדרושים להם לשם ביצוע המשימות בהצלחה. משום כך, ניהול משאבי אנוש, כאשר מבוצע כהלכה, הוא ביטוי של מטרות הארגון ופרקטיקות התפעול שלו.
תפקידי מנהל/ת משאבי אנוש משתנים מחברה לחברה ויכולים לנוע מבעיקר תפקידים אדמניסטרטיביים לתפקידים ניהוליים וביצועיים. דוגמאות לתפקידי מנהל/ת משאבי אנוש כוללים: גיוס עובדים, שכר, הדרכת ופיתוח עובדים, ניהול ביצועים ומדיניות בטיחות בעבודה. בחברות קטנות ייתכן ומנהל/ת משאבי האנוש יבצע/תבצע את כל התפקידים הללו, בעוד שבחברות גדולות סביר להניח שכל תחום יהווה מחלקה בפני עצמה.
ניהול משאבי אנוש – גיוס עובדים
שמירה על העובדים הטובים של החברה מתחילה בתהליך הגיוס ובמדיניות איוש המשרות בחברה. תפקיד משאבי האנוש בחברה הוא למצוא את העובדים הטובים ביותר לצרכי החברה, הווה אומר עובדים מוכשרים המתאימים לתרבות הארגונית של החברה. לצורך זה יש להפעיל אסטרטגיות של מיון ובחירת מועמדים ולקבוע מדיניות שכר ותנאים אפקטיבית.
פיתוח משאבי אנוש
פיתוח משאבי אנוש היא מסגרת העוזרת לעובדים לפתח את הכישורים, הידע והיכולות שלהם. פיתוח משאבי אנוש כולל בתוכו את ההיבטים הבאים: הכשרת עובדים, פיתוח קריירה לעובדים, ניהול ופיתוח ביצועים, קאוצ'ינג, חונכות, תכנון רצף, זיהוי עובדי מפתח, סיוע לעובדים בשכר לימוד ופיתוח ארגוני.
המוקד של כל ההיבטים של פיתוח משאבי אנוש הוא בפיתוח כח אדם הטוב ביותר, כך שהארגון, והעובדים האינדבידואלים, יוכלו להשיג את מטרות עבודתיהם.
פיתוח משאבי אנוש יכול להיות באופן רשמי כגון: שיעורים בכיתה, קורס במכללה או במהלך שינוי ארגוני מתוכנן, וכן יכול להיות גם באופן לא רשמי כגון עובד שלומד ונחנך על-ידי מנהל.